Tips & Tricks

Geniet van het bewegen zonder pijn, maar probeer uw enthousiasme in te tomen. Dat sommige dingen lijken te kunnen, bijvoorbeeld relatief zwaar werk, zegt niet meteen dat het verstandig is.  Inspannende sporten met hoge belastingfrequentie van de heup zoals joggen, tennis en skiën zult u mogelijk moeten vermijden. Welke sporten voor u in aanmerking komen en wanneer u daar weer mee mag beginnen, zult u met uw behandelend orthopedisch chirurg moeten overleggen.

 

Ga af op wat uw orthopeed zegt. Deze heeft jarenlang ervaring in het behandelen van mensen met heupklachten zoals u en hij of zij weet heel goed wat de mogelijkheden zijn. Over het algemeen kunt u na de eerste policontrole weer autorijden.

 

Slaap de eerste drie maanden zo veel mogelijk op uw rug. Slaapt u toch liever op uw zijkant, kruis dan niet de benen om te voorkomen dat uw heup uit de kom schiet. Dit voorkomt u door een kussen tussen de benen te leggen.

Ga bij voorkeur op een hoge stoel zitten. Vermijdt diepe fauteuilles en zachte stoelen. Daardoor wordt uw heup-bekkengordel in elkaar geduwd en de heup kan dan uit de kom schieten. Ga niet zitten met de benen over elkaar.

 

Trek uw schoenen bij voorkeur met een lange schoenlepel aan. Als u op uw hurken gaat zitten, of scherp voorover buigt, kan de heup ook uit de kom schieten.

 

Vertel bij andere operaties, bijvoorbeeld aan uw gebit, altijd dat u een heupprothese heeft.

 
 
home   |   contact   |   disclaimer
Logincode arts